Industriell och urban symbios i Bengtsfors
En kommun som skapar mötesplatser för cirkulära samarbeten.
Fördelar
- Kunskap och innovation
- Cirkulära affärsmodeller
- Avfall
Restprodukter blir till allt utom avfall i Bengtsfors symbiosnätverk
I Bengtsfors kommun och Dalsland frodas ett alldeles eget symbiosnätverk. Genom RiK Symbios Bengtsfors har ett mer klimatneutralt samhälle skapats, där ett lokalt nätverk med olika aktörer och över 50 unika företag samverkar.
Gammalt blir till nytt
Målet med RiK Symbios Bengtsfors är att identifiera och erbjuda symbiosmöjligheter mellan företag. Helt enkelt att få fler företag att samverka genom symbios, oavsett storleken på verksamheten. När den här typen av samverkan sker, bidrar projektet till att skapa ett resurseffektivt samhälle, fullt av företag som ser fördelarna med att resursdela.
Det finns många exempel på restprodukter som fått nytt liv. Nätverket i Bengtsfors har bland annat lett till designlampor som producerats av de papphylsor som wellpapp rullas upp på, samt lastpallar och emballage som skapats av träspill från byggindustrin.
Projektet har även förenat industri, design och konst i ett samarbete där utslitna entrémattor har använts för att producera ljudabsorberande skärmväggar. Samtliga projekt är resultatet av företag och verksamheter som möts med syftet att samverka och börja arbeta cirkulärt.
Drivkrafter och möjliggörare
Bengtsfors kommun och Mötesplats Steneby har under projektet skapat mötesplatser för företag och aktörer. De har organiserat träffar och fört samman företag. Det är under dessa symbiosträffar som nätverket vuxit fram, när verksamheter från olika branscher funnit varandra. Totalt består nätverket hittills av 150 deltagare och över 50 unika företag som involverar resursdelning och symbios i sitt arbete.
Inför projektet fick Bengtsfors kommun och Mötesplats Steneby värdefull hjälp från Paper Province och Linköpings universitet. Tack vare samarbetet fick de den kunskap som behövdes för att starta det egna arbetet med att skapa symbios.
Satsningen RiK Symbios Bengtsfors startade som ett projekt med Fyrbodals kommunalförbund som projektägare. Övriga parter var Bengtsfors kommun, Mötesplats Steneby, Lysekils kommun, Vänersborgs kommun och Chalmers Industriteknik. Projektet finansierades av forskningsrådet FORMAS. Projektet avslutades 2024 men satsningen RiK Symbios Bengtsfors fortsätter i Bengtsfors kommuns och Mötesplats Stenebys regi tillsammans med det lokala näringslivet i Bengtsfors och Dalsland.