View page in English
Svenska nätverket för industriell och urban symbios
⬅ Tillbaka till lokala exempel

Industriell och urban symbios i Frövi

I Frövi, med drygt 2 500 invånare finns ett symbiossamarbete av sällan skådat slag. Tillsammans med pappersbruket Billerud och Lindesbergs kommun har WA3RM agerat nytänkande och innovativt när de etablerat Regenergy Frövi. Ett projekt som genom sin odlingsverksamhet tar tillvara på restströmmar för att skapa en hållbar matproduktion.

Fördelar

  • Hållbar matproduktion.
  • Arbetstillfällen.
  • Koldioxidutsläpp.
  • Behov av fossila bränslen.

En industriell symbios som återanvänder energi och driver en hållbar matproduktion

WA3RM baserar sin verksamhet på att ta tillvara outnyttjade resurser från industrier och koppla samman restströmmarna med entreprenörer, där utsläppen istället blir resurser. I Frövis fall är det överskottsvärmen från pappersbruket som WA3RM återanvänder. Genom att köpa upp restvärme och låta den spela huvudrollen i kretsloppet skapas en symbios som kombinerar energibesparing och hållbar matproduktion. Restvärmen från industrin återvänds sedan i ett 100 000 kvadratmeter stort växthus i anslutning till pappersbruket, som producerar 8 000 ton tomater per år.

 

 

Överflödig värme transporteras via rör från pappersindustrin till växthuset. Där skapar den sedan optimala odlingsförhållanden året om. När växthuset värms upp, kyls vattnet som transporterar restvärmen ner och cirkuleras tillbaka till pappersbruket där det återanvänds som kylvatten.

Totalt återvinner Regenergy Frövi 50 GWh energi och reducerar utsläppen av koldioxid med drygt 12 500 ton varje år. Billerud pappersbruk har därmed ingått i ett samarbete som framöver kommer att reducera stora mängder utsläpp samtidigt som själva tomatodlingen drivs helt av återvunnen energi.

Drivkrafter och möjliggörare

WA3RM med deras affärsmodell är en av drivkrafterna bakom projektet i Frövi. För att skapa en industriell symbios av det här slaget krävs ibland externa aktörer med idéer om hur restprodukter kan återanvändas på innovativa sätt. Att WA3RM identifierade Billerud som en potentiell samarbetspartner var en betydande faktor för projektet. Även Lindesbergs Kommun har varit en viktig aktör i sammanhanget där de hanterat de olika planeringsfaserna, såsom byggnation, behov av arbetskraft och hur Regenergy Frövi etablerats i en mindre ort som Frövi.

-Vi är väldigt stolta över Regenergy Frövi. Det här är ett projekt vi arbetat med intensivt under lång tid och vi delar gärna med oss av kunskapen vi fått under tiden. Vi vet bland annat att det finns ett intresse internationellt där man vill veta vad som var framgångarna i Frövi och det visar att Regenergy Frövi kan vara vägledande för liknande projekt som skapar industriell symbios, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare på Lindesbergs kommun.

Möjligheten att bygga växthuset på angränsande mark till pappersbruket har också bidragit till att skapa en industriell symbios, som flyttar gränserna för vad överflödig värme från industrier, som Billerud i Frövi, kan användas till. Här har Business Region Örebro (BRO) agerat brygga mellan WA3RM och det offentliga för att söka investeringsstöd.

 

Här kan du läsa mer om hur BRO, Lindesbergs Kommun och WA3RM genomfört etableringen av projektet.
Privat-offentlig samverkan i etableringsprocessen för den industriella symbiosen RegEnergy Frövi | SKR

Kontakt

Olle Jonsson

Näringslivsutvecklare på Region Örebro Län

e-post: olle.jonsson@regionorberolan.se

telefon: 019-602 93 52