Industriell och urban symbios i Bro
Biogas på Gotland nyttjas i ett cirkulärt samarbete.
Fördelar
- Cirkulär ekonomi
- Fossilfri energi
- Avfall och restprodukter
Översikt
BroGas biogasanläggning på Gotland producerar ca 40 GWh biogas per år (motsvarande ca 4 miljoner liter bensin). Biogas framställs genom rötning i syrefri miljö. Gasen består av ca 60 procent metan och ca 40 procent koldioxid samt en mindre mängd svavelämnen. På ön finns idag två uppgraderingsanläggningar (Lundbygatan och Färjeleden i Visby) samt fyra tankstationer för biogas med fordonsgaskvalitet – två i Visby samt en på norr och en på Sudret. Anläggningen i Bro framställer biogasen med hjälp av ca 130 tusen ton substrat (processens råvaror) som kommer från öns rest- och avfallsprodukter så som exempelvis flyt- och fastgödsel, slakteriavfall, matavfall, kasserade rotfrukter, spannmålsrens, kasserat ensilage och insamlad frityrolja från öns många restauranger och caféer.
En fantastisk och cirkulär del av biogasproduktionen är att av 130 tusen ton inkommande substrat utvinns inte bara högkvalitativt drivmedel motsvarande ca 4 miljoner liter bensin utan nästan lika många ton som tillförts processen återvinns som biogödsel (ca 125 tusen ton).
Höjdpunkter
Tack vare samarbetet med ett antal lantbrukare kommer drygt 90 tusen ton av Broanläggningens substrat från öns djurgårdar. BroGas hämtar gödsel och lämnar tillbaka lika mycket eller mer biogödsel. Från anläggningen i Bro levereras biogasen via en gasledning till Visby där gasen antingen används för produktion av processånga och värme av Protos, och via Gotlands Fastbränsle AB till Arla, alternativt förädlas till fordonsgaskvalitet (uppgraderas till ca 97 procent metan) av Biogas Gotland som i sin tur levererar den uppgraderade biogasen till fordonsgasmarknaden samt även till Gotlandschips.
Drivkrafter och möjliggörare
Efterfrågan på fordonsgas ökar successivt. Detta samtidigt som Arla sedan länge haft målsättningen att ställa om Visby-mejeriet till en helt fossilfri produktion. För att medverka till att Arla uppnår sitt mål samtidigt som större delen av den biogas som tidigare levererats till Arla successivt kan frigöras till den expanderande fordonsgasmarknaden har Gotlands Fastbränsle även byggt en flisanläggning. En anläggning som sedan i mitten på februari 2021 förser Arla med hela mejeriets behov av fossilfri processånga och värme (ca 35 GWh, motsvarande 3,5 miljoner liter brännolja).
Visby-anläggningen är därmed Arlakoncernens första helt fossilfria mejeri för mjölkpulverproduktion. Tack vare investeringen kan därtill biogasen som tidigare levererats till Arla (ca 16 GWh, motsvarande ca 1,6 miljoner liter bensin) successivt styras om till öns fordon i takt med att efterfrågan på fossilfria drivmedel ökar.