View page in English
Svenska nätverket för industriell och urban symbios
⬅ Tillbaka till lokala exempel

Industriell och urban symbios i Hofors

Spillvärme från stålindustrin värmer samhället i Hofors.

Fördelar

  • Effektivitet och hållbarhet
  • Ekonomiska värden
  • Miljöpåverkan och utsläpp

Översikt

I det lilla samhället Hofors finns en industriell symbios mellan stålindustri och fjärrvärmeaktör som växer sig starkare för varje år. Samarbetet mellan Adven och Ovako inleddes redan 2002, där det fanns ett outnyttjat användningsområde för restvärmen från Ovakos stålproduktion. Stora mängder värme från kylvatten och varma avgaser från flera ugnar kunde återanvändas och värma upp samhället istället för att kylas bort till luften. Samarbetet mellan företagen har möjliggjort att upp till 40 % av värmen som distribueras ut i Hofors tätort kommer från Ovakos stålproduktion.

 

 

Höjdpunkter

Den industriella symbiosen i Hofors har även bidragit till att utveckla nya sätt som restresurser kan tas tillvara på. När Ovako i Hofors blev först med att värma stål med fossilfri vätgas ifrån sin elektrolysanläggning, var Adven med och såg till att lösningen även anpassades för att ta vara på restvärme. Genom att integrera anläggningen med fjärrvärmenätet redan från start kunde överskottsvärmen tas tillvara på trots de tekniska utmaningar arbetet innebar.

- Restvärme är inte gratis, men det finns enorma värden att spara till gagn för klimatet, även för industrin och samhället, säger Lars Sjökvist, restvärmeexpert på Adven.

Samarbetet med elektrolysanläggningen beräknas tillföra ytterligare 3–9 GWh restvärme per år. Genom att gemensamt utveckla symbiosen har Adven och Ovako tillsammans ökat riskspridningen för fjärrvärmenätet och skapat en hållbar och innovativ stålindustri.

Drivkrafter och möjliggörare

Det långa samarbetet mellan Adven och Ovako har skapat ett nära och effektivt partnerskap, både geografiskt och tekniskt. Eftersom fjärrvärmeanläggningen ligger på Ovakos industriområde i Hofors, finns det goda förutsättningar för att arbeta tillsammans på ett smidigt sätt. Även arbetssättet där företagen slagit samman arbetskompetens har varit en av drivkrafterna som resulterat i nya idéer som bland annat ligger bakom tekniken vid byggandet av elektrolysanläggningen.  

Kontakt

Jonas Dyrke

Affärsprojektledare på Adven Sverige AB

e-post: jonas.dyrke@adven.com

telefon: +46706665225